asperger syndrom · tilleggsvansker

#33

Jeg har bursdag. Hipp hurra og ballonger og kaker og mange gjester? Eller kanskje ikke. Kanskje er det mer det at jeg har levd enda et år mot min vilje. Kanskje er det det som holder feiringen tilbake. Eller kanskje er det det at jeg ikke tåler så mange inntrykk, at jeg blir redd når jeg ikke vet hva gavene mine inneholder fordi jeg trenger forutsigbarhet og å trekke i snorene? Som om jeg uten å trekke i dem, er DIN marionett-dukke? Og det er så vanskelig.

Særlig vanskelig er det å være legen sin dukke. Dukka som legger på seg. Når hun er 33 trenger hun i følge melk.no sin bmi-kalkulator færre kalorier for å beholde vekten enn da hun var 32. Har jeg lagt på meg i natt? Jeg sjekker, måler, kontrollerer. Noterer ikke, for hukommelsen er optimal på akkurat dette. Det altoppslukende temaet; vekt, gram, oppskrifter og priser.

Jeg vet hva brød koster (tilbud til og med i dag: 20 kr. på Meny). Jeg som ikke har smakt brød på snart 10 år. Den 17. mai. 2007 spiste jeg en halv loffskive; med cabaret. Ikke alle liker cabaret. Jeg elsket mamma sin. Og vaffelhjertene. De som minner meg om at jeg hadde et liv der ute;  der jeg stekte vafler, var stor og flink jente på søndagene, dekket opp til familien. Sånne minner, fra jeg var kanskje 10 år gammel bor i nervene mine og magen min. Jeg lever på minnene, spiser av dem, sutter på dem og:

Jeg er ei minnebok. Jeg befinner meg i noen bokhyller med minner om årene på sykehus, om minnene fra å vokse opp, det å være sjenert, om minnene på skolen, om barnehagerittet, om kjærestesavnet. Mamma gav meg livet, 18. januar i 1984.Rett fra livmora og ut i samfunnet. Jeg har så vært med på å gi verden meg – den jenta som har kjempet og slitt innenfor psykisk helse og er den jeg er i dag: Aspergerinformator.

Til bursdagen min får jeg ting som kan skape nye minner og opplevelser. Noe jeg kan se på, lytte til, fange opp og dele videre. Hjernen er svamp og trekker til seg informasjon og ideer. Jeg spiller ballen til deg, mens noen trekker i snorene og jeg er en dukke på psykiatrisk igjen.

P.S Jeg velger å gi bort en present til en av leserne mine. Det er «Ambisjoner» (Det måtte være et A-ord) med Tegne-Hanne. Får jeg over 33 kommentarer velger jeg ut en vinner.

Bilde: Pixabay

25 kommentarer om “#33

 1. Gratulerer med dagen! Husk at vi er mange får en gave av deg hver gang vi leser bloggen din 🙂
  Jeg er en av dem som ikke har sagt takk for den gaven før, selv om jeg er takknemlig hver gang jeg leser, men nå sier jeg det. Tusen takk for at du deler dine tanker og opplevelser med meg!

  Likt av 2 personer

  1. Tusen takk! Det setter jeg veldig pris på å høre. Jeg fortsetter å skrive, og er glad for at du hver eneste dag orker meg, der jeg kaver med mitt og roter til livene våre og de gode stundene. Men jeg tar vare på alt det gode vi har sammen. Gratulerer med dagen! Den er deres også.

   Likt av 1 person

 2. Gratulerer med dagen som var, Helene! Dette var et fint bursdagsinnlegg, selv om det også gjør vondt å lese. Det er ingen god ting å lese at du har levd enda et år mot din vilje. Samtidig velger jeg å bevare håpet, om at dette året kan bli litt bedre. Litt enklere å holde ut. Litt flere lyspunkter. Du er i hvert fall et stort lyspunkt i min hverdag. Glad i deg vennen ❤

  Likt av 1 person

 3. Gratulerer med dagen kl 0101- 1 time og 1. minutt forsent. Svamp ja, akkurat slik er jeg og, og kunne trengt at noen vred svampen snart. Men det går visst ikke.

  Likt av 1 person

 4. Gratulerer med dagen, Helene! En bursdag kan jo være for å feire det som har vært, eller for å gjøre seg klar til noe nytt. Jeg håper du er klar for noe nytt og at ditt neste år bringer mye godt!
  Takk for alt det spennende du skriver, og for de vidunderlig talende bildene du tar – kunst i blogg, det er bra service til leserne dine 🙂

  Likt av 1 person

 5. En forsinket hilsen her. I går var det dårlig med nett men nå er vi hjemme igjen.
  Alltid fint å lese dine innlegg her.
  En forsiktig klem til deg. ❤

  Likt av 1 person

 6. Gratulerer med dagen!
  Jeg fant bloggen din etter psykologen min fortalte meg at hun mistenker at jeg har aspergers. Jeg er 22 år gammel, og har aldri tenkt på det før – og det gir mening.
  Kommer til å følge bloggen din fremover!

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s