asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt

Kontrollert galskap

Vi er som jeg har vært inne på ikke avhengig av input for å være kreative. Det bobler inni oss og vi kan skape helt av oss selv. Derimot er vi avhengig av en kontroll i hverdagen. Det handler om forutsigbarhet. For at talentene våre skal få rom, trenger vi ofte at forholdene rundt oss er tilrettelagte. For meg, handler det mye om å følge en dagsplan. Det gjør meg også mer fleksibel, fordi jeg har en grunnmur å lene meg til når noe uforutsigbart skjer.

Når det handler om å bli oppdaget, det at vi har Asperger, er fordelen først og fremst at man får menneskene rundt seg som slutter å kreve at vi er som alle andre og tåler de sosiale utfordringene vi står over for. Det handler om at kommunikasjonen med oss kanskje må tilpasses. Før vi visste at jeg har Asperger, fikk jeg mye kjeft for å være umoden og klar beskjed om å vokse opp. Det får jeg ikke like ofte lenger. Jeg er voksen/stor nok og bildene og ordene mine er større enn meg selv.

Jeg kjenner meg av og til gal når jeg får mine destruktive impulser når noe ikke er helt som det pleier. Men det er ikke den typen galskap schizofrene opplever. Denne galskapen er nemlig uten hallusinasjoner og helt ekte – også for de som står rundt oss. De opplever det bare ikke på samme måte som oss. Vanlige opplevelser opplever jeg på en uvanlig måte, sier Aspergerpsykologen. Derfor trenger jeg å vite at du kanskje har med deg en kaffekopp så jeg slipper å velte den. Slike ting kan en behandlingsplan ta høyde for, hvis du vil følge den.

Innenfor gitte rammer, kan vi oppnå en kontrollert galskap som er nesten helt normal. De forutsetningene bygger vi sammen, på en grunnmur av småstein (altså på et annet sett). Det handler om å samhandle, bygge opp et nettverk langsomt slik at vi rekker å bli vant til det, tørre å uttrykke det vi føler og opplever og sette det i kontekst, som et kjøkken hører til i et hus hører personen med Asperger inn for eksempel i lokalmiljøet eller på en arbeidsplass eller i en omsorgsbolig/et sykehus. Lista må legges der vi er og vi kan bygge en relasjon, stødig som en vegg av mur.

madychaos1miniKreativt kaos, innenfor og oppetter murveggen. Modell: Twigling.

Reklame

2 kommentarer om “Kontrollert galskap

    1. Tusen takk for tilbakemelding. Det er godt vi er flere sammen, og fint for meg å bli «kjent igjen» i dere andre også, så tusen takk for at du skrev til meg.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s