asperger syndrom · Funksjonsnivå · tilleggsvansker

Syns du jeg er ekkel?

Jeg tørker snørret med bare hendene. Jeg er 33 år og gjorde det da jeg var 6 og 7 og gikk på førskolen. Jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle løse problemet mitt. Syns du jeg var ekkel, der du kom og gav meg papir? Du het Marit, var i femtiårene og jobbet med barn. Det var en fredag og begge gruppene seks-åringer var samlet. Det var før seksåringene kom helt inn i skolesystemet. Vi hadde skole bare annenhver dag.

Videre i skolesystemet og utviklingen, ble jeg ungdom. Jeg hadde mensen men brukte ikke tampong. Helst bare de aller tynneste truseinnleggene, ikke tykke bind. De føltes så ekle, som bleier. Jeg skiftet ikke så ofte heller. Blødde ikke så mye. Var ikke så mye. Jeg var liten, og prøvde å gjøre meg usynlig. Syns du jeg var ekkel?

Jeg ble voksen og begynte å lage sår i huden min. Jeg satte på plastere og skyldte på katten etter natten med blodfylte dynetrekk og laken. Syns du jeg var ekkel? Blod og svettebånd, langermede gensere og et selvhat større enn ditt. Større enn hatet du kunne kjenne til meg. Så ble jeg gammel i psykiatrien, kuttet dypere og skar opp mitt eget bryst. Syns du jeg er ekkel? Puppestellet ligner noe operert av en totalt ulært plastisk kirurg.

Jeg senker skamfull stemmen. Noen med autismespekter-tilstander skader seg selv. Det er også vanlig for personer med borderline personlighetsforstyrrelse, alvorlig depresjon, psykose og ptsd. Jeg er ikke alene, men jeg er kanskje ikke så renslig der jeg bruker de samme redskapene til å skade meg med gang på gang. Det jeg har for hånden. Kanskje ei knust øl-flaske hvis jeg er ute på fortauet. Syns du jeg er ekkel? Jeg er meg, kronisk kuttende og tørker snørr med hendene når jeg ikke har energi til å hente papir. Legen noterer funksjonsfall. Jeg kroer meg og mumler lav funksjon; ekkel; parasitt; levende; parasitt; ekkel..

pippi5Modell: Irrealdoll.

Reklame

8 kommentarer om “Syns du jeg er ekkel?

 1. Dette var sterkt og vondt å lese, Helene. Men du er på ingen måte ekkel! Du er deg, men dine sårbarheter og styrker. Og i mine øyne er du en vakker blomst. Hverken snørr eller skading kan ødelegge det. Hvis jeg er trøtt og nesa renner kan jeg finne på å tørke det på innsiden av nattkjolen eller t-skjorte. Oppe ved halsen. Andre ville kanskje synes det er rart eller ekkelt, men det er jo en grunn til det. Jeg er trøtt og ingen tar skade av det. Når det gjelder redskaper kunne jeg også finne på å bruke det samme gang på gang. Glasskår i en pose, til gjenbruk. Så jeg slapp å knuse flere ting. Det føltes mer lettvint.

  Ville bare si det. At du aldri kan oppfattes som ekkel i mine øyne, samme hva du gjør eller forteller.

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk. Jeg er glad jeg ikke er ekkel i dine øyne, selv med et puppestell dandert med arr og glass med blodrester på. Jeg gleder meg til å skrive mer med deg når du har fått skjønnhetssøvnen, vakre deg.

   Likt av 2 personer

 2. No not nasty, I think most people did those things at some time in their lives. And we all give small children tissue paper to teach them they must wipe their nose. Those thick sanitary towels were a joke in our school, they were horrible! I was reading in one of the women’s aspergers forums that some autism women don’t like to change the sanitary towel. I don’t think I’ve ever self abused, although I used to bash my eye, so maybe that was it. It’s partly the spectrum and partly growing up, in my opinion. You are great Helene and you write well. I like the photo of the dolly wiping her nose.

  I don’t reply every day because sometimes I think about the blog. Wishing you well 🙂

  Likt av 1 person

 3. Jeg tror nesten alle gjør så ekle ting, når ingen ser på, at andre ville ha brukket seg hvis de så på. Jeg er helt sikker på at alle har en sånn ting hver. Mye, mye eklere ting enn de tingene du beskriver, for å si det sånn. Men, vi er ikke ekle før vi begynner å gjøre det med andre. For eksempel å trekke ut andres snør, eller å kutte opp andre med sløve redskaper fulle av bakterier. Det ville vært litt ekkelt.

  Foreløpig tror jeg ingen av oss faller i den kategorien. Takk og lov.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s