asperger syndrom · sosialt · spesialinteresser · tilleggsvansker

Å være skvetten

Da jeg vokste opp, var jeg lettskremt. Jeg var redd for de store tingene, som at huset skulle begynne å brenne eller pappa og mamma dø, men jeg var også redd bare for å være til. Det var ikke uten grunn at jeg holdt meg mest for meg selv eller sammen med familien min. Det skjønner jeg nå. 

Jeg kvapp når noen kom inn i rommet uten at jeg ventet det. På skolen kom og gikk mange. Noen, de få vennene jeg hadde, kunne holde seg hjemme med migrene. Mennesker er så ufortutsigbare. Det var ikke rart jeg var redd, når jeg ikke visste hva jeg ventet meg. Det skjønner jeg nå. 

Jeg ble redd når noen sa «Bø!» til meg eller tok meg på skulderen. Det gikk på ungdomsskolen en sport i å skremme meg, fordi jeg var så skvetten. Jeg ble skolens klovn, smilende fra øre til øre. Lite visste jeg om at det var ondskap jeg opplevde. Det skjønner jeg nå. 

Jeg er en skjør spurv med følelsene utenpå kroppen, som fjær. Det er ikke rart jeg liker å fotografere fugledukken min. Da er jeg i ett med meg selv; bare jeg og kameraet. Personalet står litt på avstand og passer på at jeg ikke skader meg. De gir meg livsverdi. Det skjønner jeg nå. 

Modell: Doll Chateau. Canon 24 mm.
Reklamer

4 kommentarer om “Å være skvetten

 1. Very honest and clearly explained blog as always, Helene.
  I well understand the startle reaction. As you say, someone coming in the room, even knocking at the front door can cause a startle reaction. Many other things as well.
  It’s very important for regularity and knowing what is expected each day but not everything can be arranged in advance.
  Consistency and a Daily plan is important for people with aspergers, for stability and the security of knowing what is happening next, or who is coming.
  Thank you, Helene

  Likt av 1 person

 2. Kjenner igjen det med forutsigbarhet. Det er det jeg bruker aller mest tid på i forhold til min datter. Forklare hva vi skal, når vi skal dit, og hvem som kommer til å være tilstede. Være forberedt er alfa og omega. Og det at hun blir sliten av å ha folk rundt seg. Det er det så mange som ikke forstår. At hun trenger å hvile fordi det blir så mange inntrykk som må bearbeides. Flotte bilder som vanlig. Og boka di er nå påbegynt. Ha en så god kveld som du kan.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s