asperger syndrom · sosialt · tilleggsvansker

Å se bak diagnosen

Mange opplever en lettelse når de får diagnosen Asperger syndrom, kanskje særlig de av oss som har utviklet andre psykiatriske diagnoser. Da får vi en knagg, noe å henge ytterjakka på og vi kan sitte på en stol i genser eller t-skjorte inne som andre mennesker. Og det er poenget mitt, vi er mye som andre mennesker. Vi er ikke uoppdragne enstøinger, selv om vår diagnose forteller deg at vi har vansker med kommunikasjon og sosial relasjon. Du må se under jakka, bak diagnosen.

Vi har behov for å bli sett, hørt, akseptert og respektert. Vi har behov for kontakt med andre, bare kanksje på en litt annen måte enn du er vant til. For meg rekker det lenge å høre om middagen din, for da vet jeg at du har hatt en noenlunde normal dag. Og slik som du tror du kjenner meg, tror jeg jeg kjenner deg. Jeg vet du jobber eks antall timer, henter i barnehagen, lager mat og ser nyhetene på nett eller TV.

Jeg takker ikke for dagen, men det betyr ikke at jeg ikke setter pris på ting vi har opplevd sammen i løpet av dagen, takk for i dag blir bare for stort med for mange elementer. Vi bruker ikke sånne fraser fordi vi tolker dem bokstavelig. Du bare slenger dem ut. Hvor går vi herfra, undrer du når jeg har mistolket deg. Det er rett frem:

Da gjelder det nemlig at du åpner øynene, tar frem mikroskopet og plukker dagen vår fra hverandre og trekker frem en konkret ting vi har gjort, som at det var opphold da vi tok bilder ute i dag. Med litt tilpasning, kan du bruke frasene dine sammen med oss og de får en verdi. Bak diagnosen, er vi mennesker som kommuniserer – med litt tilrettelegging. 

bak

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s