asperger syndrom · begrensninger i adferd · Funksjonsnivå · tilleggsvansker

Rigid og selvopptatt?

Jeg sitter med papirene foran meg. Det står: «Pasienten fremstår som rigid, med fokus på egne behov og reaksjoner, uten særlig evne eller motivasjon til å reflektere rundt andres behov eller følelser.» Til mitt forsvar; jeg bryr meg om andre mennesker – det kommer bare litt annerledes til uttrykk og jeg kan fort feiloppfattes og mistolkes.

Jeg er ikke selvopptatt, men for å overleve må jeg fokusere på meg selv og filtrere ut andre menneskers følelser. De virker for sterkt inn på meg. Jeg går i kjelleren om legen er sint på meg. Derfor kan jeg ikke tenke på hva andre mennesker tenker og føler. Da faller jeg og går rett på tryne.

Jeg sier det rett ut noen ganger, at folk er idioter, feite eller andre for meg opplagte ting. Kanskje gjør det meg slem og følelsesløs utad. Men det gjør meg også sann, ærlig og oppriktig og uhyre redd fordi jeg vet at det ikke er sånn normale mennesker kommuniserer.

Jeg fortsetter likevel å kommunisere slik jeg tenker. Det handler om at jeg ikke klarer å se hele bildet. Jeg ser detaljene, enkeltpersonene, og vil korrigere noen for å få et godt utsnitt på «fotografi». Bildet skal passe inn i mine «rammer», slik at jeg har kontroll.

Kanskje gjør alt dette meg selvopptatt (i alle fall utad). Det at jeg ikke kan ta innover meg andre mennesker men reagerer når andre sårer meg og jeg handler i affekt. Når jeg sparker eller slår, uten at du forstår. Dagen er lang og krevende og jeg gjennomlever noen episoder hver vakt.

Da er det godt å gjemme seg i søvnen noen timer. Jeg kaller det egentid og igjen er jeg egen. Beklager, jeg prøver virkelig å vise deg at jeg bryr meg om deg. Kanskje er dette innlegget til deg da? Det gir (oss) mening! Til slutt serverer jeg en blomsterpotte som et «På gjensyn».

Blomsterpotte i høstlandskap. 24 mm Canon.

16 kommentarer om “Rigid og selvopptatt?

 1. Dette var et sterkt innlegg! Jeg forstår så godt at det kan bli for mye å skulle tenke på hva andre mennesker tenker og føler. Men jeg synes ikke det gjør deg selvopptatt. Du er en god venn og er flink til å vise empati og forståelse.

  Verden kan noen ganger bli altfor overveldende og da må vi «sile ut» hva som er viktig. Du er viktig, aldri glem det! ❤

  Likt av 1 person

 2. En er ikke nødvendigvis selvopptatt selv om en har behov for å fokusere litt mer på seg selv i mørke, tunge perioder ❤ Har en det ikke bra selv, kan det være slitsomt og gjerne også umulig å skulle sette seg inn i andres liv som gjerne virker så fjernt fra sitt eget… Håper du få en fin dag – og takk som deler så mye viktig!

  Likt av 1 person

 3. Når jeg leser innlegget ditt tenker jeg at det er du som er pasienten der, og at du ikke liker pasientrollen din, kanskje går du litt for mye opp i pasientrollen noen ganger, slik at du blir litt for mye i pasientrollen vold. Glemmer at du er en voksen dame også. Det kan jo være fordi du føler deg umyndigjort i pasientrollen, husløst utlevert til de menneskene, alle de fagfolka du må forholde deg til hver bidige dag uten å kunne velge de bort. Og så er du vel i tillegg kanskje isolert fra pasienter med lignende problematikk. Jeg håper det var litt til hjelp og nytte det jeg skrev her.

  Liker

  1. Jeg er pasienten, og det er grunner for det. Jeg glemmer ikke at jeg er menneske, men jeg har utfordringer som gjør at jeg trenger en del å overleve. Håper det var oppklarende.

   Liker

   1. Jeg mente ikke at du burde glemme at du er et menneske, langt i fra. De som jobber hos deg og med deg burde ikke glemme at du vel ønsker å ta mer ansvar for deg selv. Håper du er snill med deg selv. Vi er alle både store og små. Hadde noen behandlet meg som om jeg ikke ville ta noe ansvar for meg selv, tror jeg så gjerne jeg ville blitt temmelig krakilsk ofte jeg og. Jeg prøver litt etter litt å ta bedre vare på meg selv, selv. Jeg har i perioder vært dårlig på det, mitt problem med det er depresjon som gjør meg sliten, lei meg og passiv. Men jeg prøver å til mer aktivitet og kontroll litt etter litt jeg og. Savner de fascinerende bildene dine som jeg synes er veldig uttrykksfulle. Selv har jeg også glede av å male, og det prøver jeg å få til mere av.

    Likt av 1 person

   2. Takk, jeg er et menneske i behov av hjelp. Det er fryktelig skremmende, og jeg prøver å overleve mot min vilje. Jeg er glad du tar bedre vare på deg selv. Du virker som et godt menneske. Et slikt jeg prøver å være gjennom å dele erfaringene mine.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s