asperger syndrom · Funksjonsnivå · tilleggsvansker

Fram og tilbake – veien fra førerkort til usikkerhet på egen kjøreferdighet

Jeg tok førerkortet over lang innlæringsprosess med den fineste pappaen i verden og den mest grundige kjørelæreren jeg noen gang har møtt eller hørt om. Lite visste de om at veien skulle slutte med en tvangsinnleggelse i 2006. Den innleggelsen ble jo som kjent forlenget i det uendelige, og her er jeg i dag: Fremdeles innlagt og livredd for min egen evne til å kjøre bil.

Den panikken og frykten er så påtrengende at jeg drømmer om det om natten. Jeg drømmer at jeg ikke finner bremsepedalen med foten min. Jeg kjører inn i andre biler eller barn på min vei. Jeg blir maktesløs og forsvarsløs. Var førerkortet forgjeves?

Var det egentlig ikke noe poeng, i å få meg gjennom kjøreskolen og ut på veien? Var det bortkastede penger? Var det sløsing av sparepenger og ressurser? Var det ikke verdt det – likevel? For nå vet jeg faktisk ikke om jeg tør å sette meg bak rattet igjen.

Jeg er redd for å drepe andre, og ser meg selv lett kjøre inn i tunnelveggen. For tunneler har ikke bare lys i enden, de har også harde betongvegger jeg lett kan kjøre inn i og ende min eksistens. Det er bare en liten vridning på rattet. Jeg vil være en god sjåfør, men kommer jeg meg egentlig tilbake på veien igjen? Jeg vil spørre kjørelæreren, når jeg står på bar bakke.

Så kjære kjørelærer, hvor går veien videre? Vi møtes i ny og ned, uten hjul og ratt. Du sitter her med medbragt kaffekopp. Det er tryggest sånn, for da vet vi hva vi har med å gjøre. Vi er ikke på noen ukjent vei.

Det ukjente var billetten til frihet. Jeg kunne kjøre venner og familie. Jeg kunne frakte meg selv fra A til B. Jeg kunne selv styre når «bussen» gikk. Jeg var så fri da jeg kjørte bil, helt til jeg kjørte til apoteket og tok en overdose. Billetten til psykiatrisk var ufrivillig kjøpt.

Reklamer

4 kommentarer om “Fram og tilbake – veien fra førerkort til usikkerhet på egen kjøreferdighet

 1. Et innlegg som traff midt i hjertet.

  Kjenner meg litt igjen. Jeg tok sertifikat som gravid 31åring. Jeg hadde sertifikatet i 16 år. Nå er det inndratt fordi jeg ikke ser godt nok til å beholde det.

  16 år. Verdt det? Absolutt. Selv om jeg bestod teorien på første forsøk så hadde jeg mange kjøretimer. I tillegg var det det ene året det var skatt på kjøretimer. Vet ikke om det er det nå, men året etter, da min søster tok sertifikat, var det fjerna.

  Nå vet jeg at jeg mest sannsynlig ikke får kjøre mer. Jeg er ikke innafor paragraf 11 for unntak en gang.

  Jeg tar buss og taxi nå, mens legebe finner ut av hodet mitt. Det er viss det feilen ligger.

  16 år fikk jeg kjøre. Husker min første tur alene; «jeg kjøre bil, helt alene!» sa jeg høyt. Det var en vannvittig mestringsfølelse. Det er den jeg tar med meg videre når jeg nå ikke får lov å kjøre lengre.

  Nå må jeg bare mestre å ta buss eller taxi.

  Jeg tror man ikke glemmer hvordan man kjører bil, men at første gang er litt spent og nervøst.

  Man kan snuble og skade seg påveg til bilen også. Ikke sikkert man kjører i noe. Jeg tror også at når/om den dagen kommer at du setter deg bak rattet så er du nok klar 🙂

  Vet ikke om dette hjalp, men det er i alle fall skrevet med min aller største respekt.

  Likt av 1 person

 2. Jeg tror at du ville kunne kjøre bil igjen, det kreves bare at du får øvd litt i forkant!
  Jeg har kjørt bil siden midten av 60- tallet, etter utallige kjøretimer… For jeg hadde IKKE lyst til å lære å kjøre bil…. Og DA tok det sin tid…. Den gangen kunne du kjøre opp etter 1 time!!!! Men,- jeg sto, og har vært glad for det i etterkant… Jeg tror at «din verdens beste pappa» kunne blitt med deg ❤
  Har stor respekt for tankegangen din, om alt som kan skje…. Men det gjelder oss alle… vi vet ingenting om hva som kan skje, på vei til bilen, inne i bilen, på vei til bussen osv….. Så du kan øve deg på "å ha trua", Snuppemor ❤ ❤ ❤

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s