asperger syndrom · sosialt · tilleggsvansker

Personer med Asperger sitter ikke bare på gjerdet

Noen tror, at sjenerte vesener med Asperger er tilbaketrukket og bare venter på at noen skal ta kontakt: – De tar ikke kontakt selv. Men det er ikke et helt riktig inntrykk eller holdning til oss. Fordi, vi forventer nok ikke at andre skal være sosiale og flinke og hyggelige med oss på eget initiativ. Men det kan være vanskelig å ta kontakt for oss når en har vansker med følelser i det sosiale samspillet.

Noen tror, at Aspergere som er slitne og setter seg på sofaen, gjør nettopp bare det: Sitter på ræva og går på Nav. Men det er faktisk ikke helt riktig det heller. Noen av oss får inntekten vår fra Nav, men vi er i arbeid på den ene eller andre måten med oss selv. Noen ganger krever livet litt mer av meg enn jeg takler og jeg strekker kanskje ikke til i en normal jobb, selv om jeg i høyeste grad har et ønske om å bidra.

Når jeg kjenner på avmakt i eget liv, blir jeg lei meg. Jeg blir lei meg av at jeg er på skattebetalernes regning, selv om jeg også selvfølgelig betaler skatt. Jeg er liksom ikke verdig hjelpen jeg får jeg. Det er sånn det er å ha depressive tanker og følelser og å synke ned i det destruktive. Da kommer noen ikke opp av sofaen eller ned fra gjerdet. Det betyr ikke at de ikke vil. .

Og som med alle andre grupper i befolkningen, er det forskjeller innad blant mennesker som har en autismetilstand. Noen fungerer mer aktivt, mens andre trenger en mer tilrettelagt eller rolig ramme for å ha et så høyt funksjonsnivå som mulig. Da kan de mestre, dette livet sitt. Og det er kanskje viktigst av alt? Ikke hvordan vi får det til, men at vi får til – å leve.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s