asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt

Å lese ansikter

En del på autismespekteret har vanskelig med å tolke andres ansiktsuttrykk. De kan ofte også være litt mimikkfattige selv. Jeg har en smilemaske; jeg ser veldig ofte veldig glad ut.

Når jeg skal tolke andre, som jo ikke sier nøyaktig hva de føler fordi de følger normene i samfunnet om å holde sannheten litt for seg hvis de for eksempel kjeder seg, tenker jeg ofte at de A: Er sinte. B: Ler av meg. C: Sovner.

Hvis legen er lei av meg, kan han dra seg i håret eller se på klokken. Hvis personalet i boligen synker for langt ned i boka, ser det ut som de sovner. De reagerer ikke når jeg søker blikkontakt – som jeg kan føle er litt vanskelig det også. Jeg liker jo best å se ned. Ikke fordi jeg misliker blikkontakt altså, men fordi jeg synes det er enklere og mer naturlig å ikke vippe blikket opp. Jeg følger instinktene mine.

Når jeg trosser instinktene mine, ønsker jeg å bli respektert og at de skal være glade på en måte, takknemlige. Vise meg at de satte pris på at jeg gikk ut av komfortsonen min for deres skyld med et positivt nikk eller blikk. Men i stedet får jeg kanskje et unnvikende ansiktsutrykk, som jeg kan tolke som sinne. Alt og alle kan nemlig føles sinna på meg, når jeg er ømfintlig. Å være sårbart menneske er en risikosport, og jeg løper i ring.

Samtidig er det slik at andre mennesker kanskje ikke vet denne usikkerheten i meg eller andre med vanskene som av og til henger med på lasset når man har diagnoser som Asperger syndrom. De er ikke klar over at det er vanskelig for meg å forstå, mens jeg samtidig overtolker, overtenker og krisemaksimerer. Derfor prøvde jeg med dette i dag å beskrive litt av hvordan mimikk og mangel på mimikk kan føles, oppleves og misforstås. I begge retninger.

3 kommentarer om “Å lese ansikter

  1. Når noen velger å ikke si hva de tenker eller føler fordi de «følger normene i samfunnet», så er det deres eget valg, og deres eget problem. Du har ingen plikt til å gjøre noen gjetninger om deres tanker, følelser eller motiver, og de har heller ingen rett til å kreve dette av deg. (Anbefaler essayet «Deltakar og tilskodar» m.fl. av Hans Skjervheim for mer om dette temaet.)

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s