En hemmelig venn eller ti

Jeg har lært at jeg har noen tilleggsvansker som ikke alle har som har Asperger syndrom har. Fordi andre symptomer ble sett først, forble Asperger uoppdaget i lang tid. Det gjorde at min Asperger ble litt usynlig, som vennen til Albert Åberg – Sjybert.

Som Sjybert levde i Albert Åberg, kunne jeg, gjennom min Asperger og søking etter en fantasiverden jeg passet inn i når livet i virkeligheten ble for tøff, enkelt falle inn i dette universet med mange usynlige venner som levde. Til og med jeg ble en annen der! Er det ikke utrolig fasinerende? Jeg synes det.

Da jeg fikk diagnosen, tenkte jeg at dette var noe jeg kjente meg igjen i. Samtidig som det var veldig uttrygt. Hva om jeg egentlig ikke hadde Asperger? Hva om jeg bare var lat og dum og ikke klarte voksenlivet? Samtidig var det skummelt at Asperger er noe man har hele livet. Men det gav meg også en ro. Nå slapp vi å lete mer etter hva det var med meg. Jeg kunne begynne å leve med mine begrensninger og styrker. Jeg er sterk som Pippi! Selvsagt er det mange vanskeligheter når man har Asperger, men det har også noen positive sider.

Dette er positivt med Asperger syndrom for meg:
– Jeg har en enorm hukommelse! Jeg husker i detalj, både bilder og lyder.
– Jeg har høyt utviklet lukte- og hørselssans. Jeg får med meg det meste og vet hva du har hatt til middag.
– Jeg har et rikt assosiasjonsliv. Sier du a, sier jeg mer enn bare b! Sier du rosenrødt, ser jeg et vinskap med rosemaling på en hytte langt inne i fjellheimen. Assosieringen får meg til å smile, le og skrive.
– Jeg har en innebygd klokke. Kroppen min vet veldig ofte hva klokka er. Eller sitter den i hodet?
– Jeg er forutsigbar når jeg ikke blir utsatt for stress/forandring. Du kan stille klokka etter meg og rutinene mine.
– Jeg er lett å gjøre avtale med så lenge du tar alle valgene (beklager, jeg er ikke så god på avgjørelser).
– Jeg ser detaljer. Det gjør meg til en god fotograf og skribent.
– Jeg sitter inne med mye informasjon om aktuelle tilbud. Jeg vet også en del om dukker og foto. Spør meg!
– Jeg tar deg på ordet.
– Jeg er ærlig og foretrekker sannheten.
– Jeg kan konsentrere meg om ting andre går lei av fort, i timesvis, dag ut og dag inn.
– Jeg blir ikke rastløs eller utålmodig. Hodet mitt er kreativt og skaper nye tanker, noe som gjør at jeg innvendig er i bevegelse hele tiden; i mitt univers.
– Jeg kjeder meg ikke.

Mange skapenede personer har Asperger syndrom. Han som lagde Pokémon er en av dem. Det handler om å interessere seg for noe og gjennomføre det. Aspergere går ofte helt inn i ting og satser alt. Vi gir ikke opp. Vi er strebere. Men trå varsomt, for det kan snu. Om vi plutselig føler oss sviktet eller sett ned på, avbryter vi muligens hele prosjektet. Det kan skje, fordi vi er så avhengig av bekreftelse og anerkjennelse fra de rundt oss for å vite hvem vi er. (Derfor er vi ofte alene når samspillet blir for komplisert.) Eksperter innen psykisk helse tror at også Leonardo da Vinci hadde Asperger syndrom. Det er vel litt av et forbilde og noe å strekke seg mot? Jeg smiler stolt og håpefullt.

Reklamer

13 kommentarer om “En hemmelig venn eller ti

 1. Jeg kjenner jeg er sliten om dagen. Det å skulle være en støtte for mine barn er så himla vanskelig når alt jeg har lyst til er å gjemme meg. Heldigvis har jeg medisinene mine, men de tar ikke fra meg autismen. Det er mange positive ting ved å være autist. En fyr sa nettopp at utvekslingsbloggen min var den beste på nettet. Der har jeg jo gått i dybden og detaljene. Men mennesker er så utrolig kompliserte.

  Selv om autister har unger, tror jeg at jeg vil anbefale dem å tenke seg ekstra lenge og godt om før de tar et slikt valg. Autismen kommer i veien for det aller meste når det gjelder barneoppdragelse. Jeg har vært genial på noen få områder, mens andre har vært helt uoverkommelige. Folk sier at sånn har alle det. Men «alle» har det ikke sånn. Autisme kompliserer livet på mange områder. Klart jeg ikke ønsker å ta det bort, for jeg har IKKE lyst til å være så kaotisk som ikke-autister er.

  Takk for at du tør vise verden den vanskelige siden og.

  Likt av 1 person

  • Jeg prøver å gi et så fullstendig bilde jeg kan, utfra meg. Alle med Asperger eller annen autisme-tilstand er forskjellige og er gode og dårlgie på ulike ting. Du har helt rett med barn og utfordringene det innebærer, som for noe nvil være uproblematisk, for andre veldig vanskelig.. Jeg har valgt å være uten. Fordi, jeg klarer ikke engang å ta vare på meg selv. Så jeg har tenkt meg om ti ganger og landet på å ikke få barn. Det gjør vondt, men er sant. For meg.

   Likt av 1 person

   • Jeg har asperger syndrom og er far til to barn. Det er ingen enkel kombinasjon. Man kan for eksempel ikke forvente at barn skal opptre rasjonelt og forutsigbart, eller at de skal holde et lavt lydnivå. Jeg kjenner sterkt på at jeg ikke lever opp til mine egne idealer om hva en god far skal være. Min kone tar en uforholdsmessig stor del av arbeidet med å ivareta barna, fordi jeg trenger mye alenetid for å unngå å bli overstimulert og kollapse (det skal ikke mye til).

    Samtidig har jeg egenskaper som barna nyter godt av. Sterk rettferdighetssans, kreativitet, jeg er opptatt av at de skal bli kjent med litteraturen, at de skal ha en viss kjennskap til vitenskapens verden (moren får ta seg av religionen) og musikken. Og siden jeg ofte føler at jeg ikke har endret meg stort siden jeg var 4 år har jeg ganske lett for å identifisere meg med barna mine og prøve å forstå deres perspektiv på ting.

    Når det gjelder positive sider ved asperger syndrom, så er de mange. Investoren Peter Thiel (PayPal, Facebook m.fl.) har uttalt at når det gjelder innovasjon, kommer folk som IKKE har asperger ofte til kort, fordi de knekker under sosiale konvensjoner og dermed hemmes i tenkningen sin.

    Jeg er i full jobb. Det har jeg ikke vært hele voksenlivet. De problemene som hindret meg i å fullføre utdanning og komme meg tidlig inn på arbeidsmarkedet kan i høy grad tilskrives at jeg har asperger syndrom. Men de kvalitetene som gjør at jeg effektivt og vedvarende skaper verdi for min arbeidsgiver, tilskriver jeg også at jeg har asperger syndrom. Min evne til å oppdage mønstre, mitt detaljfokus og evnen til å være presis (m.m.) ville trolig ikke eksistert hvis jeg hadde en såkalt nevrotypisk hjerne.

    Likt av 1 person

   • Takk for en grundig, god kommentar. Du har mange viktige poenger og jeg skjønner hva du mener med å ta barnets perspektiv. Jeg er selv litt redd for barn, fordi de er sårbare, akkurat som meg. Jeg er redd for å svikte, skuffe, såre. Jeg er også helt sikker på at du har evner som gjør deg til den du er. Det er noen styrker, som de uten asperger ikke opplever.

    Liker

 2. Tilbaketråkk: Funksjonsfall del 4: Funksjonsbrist hele veien | aspergerinformator

 3. Tilbaketråkk: Å lære seg selv | aspergerinformator

 4. Tilbaketråkk: Blikk for detaljer og andre spesialiteter | aspergerinformator

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s