Asperger syndrom og anoreksi: Å være utenom det normale

Jeg tar en pause fra angst i dag, og skriver om noe som er virkelig angstfylt: Min Anoreksia Nevrosa.

Siden jeg ikke passer inn i normen, er det «greit» å skille seg ut med noe folk kan forstå. Anoreksien min er sånn at den forstås, selv om ingen vil jeg skal være anorektisk (heller ikke jeg!! Aller minst jeg). Jeg kan jo dø av det, derfor vil folk jeg skal ha et normalt forhold til mat. Men min unormale tilnæring forstås bedre enn Asperger, tross alt. Jeg trives best på en så lav som mulig BMI. Den er langt fra normal, og andre stusser om jeg sier den høyt. De vil endre meg, til noe jeg ikke er: Normal.

Jeg har prøvd å forstå hvorfor alle vil være normale. Det handler kanskje om å passe inn. Og å ikke skape bekymring. Om å være en del av fellesskapet. Om å tilføre noe som fungerer. Og alt dette prøver jo jeg på også. Jeg er en puslespillbrikke på jakt etter det rette bildet. Jeg finner det ikke i en villa, ei stasjonsvogn, en flott karriere eller en familie på fire.

Jeg klarer ikke ha en normal BMI. Jeg trenger en BMIi som bekrefter at jeg tar fysisk liten plass. Det er BMI et bevis på. Skjønner du tegningen, som bare består av detaljer? Eller kanskje er det mer som et mattestykke i dag.

Det som står på hver side av likhetstegnet utgjør det samme, men hvordan vi deler det inn er avgjørende for hvordan det oppfattes. Jeg snakker statistikk. Hvordan vi vinkler tallene, avgjør om vi oppfatter noe som lite eller mye. For eksempel kan to av ti høres mye ut sett fra én vinkel, og lite ut sett fra en annen. Alt handler om kontekst.

Sammen med personal og pasienter er jeg undervektig. Jeg er annerledes. Jeg skiller meg ut og de forstår det og viser meg det. Jeg blir ikke tilbudt vafler. Gud, det er 10-11 år siden jeg tok i ei vaffelplate!

Jeg drar inn religion (alias Gud) for det er også en måte å høre til og ikke høre til på. Det handler om fellesskap som så mange søker. Med anoreksien min, har jeg stått helt alene, noe mange med Asperger syndrom gjør. Vi har det ofte lettere alene, for vi forstår oss selv best. Det handler om å tro på seg selv, og å ikke gjøre det. Jeg tror på alt jeg kan, men ikke den jeg er. Jeg stoler ikke engang på at jeg har Asperger syndrom.

Tilbake til religionstimene (Jeg ser på klokka. Jeg rekker å få med dette også): Anoreksi er som å tro på en Gud ingen andre fatter interesse for, og som representerer døden og ikke livet verken før eller etterpå. Alene er jeg mindre og det er godt i en verden som er uoverskuelig stor, forvirrende og vanskelig å forholde seg til.

Reklamer

5 kommentarer om “Asperger syndrom og anoreksi: Å være utenom det normale

 1. Vanskelig å kommentere dette, Helene. Siden du trekker inn matematikk, kan jeg jo si at for meg blir det en likning med mer enn tre ukjente, og da blir det ganske komplisert……
  Egentlig har jeg tenkt flere ganger at du har utrolig innsikt i din egen situasjon, – og du er veldig flink til å «alminneliggjøre» forvirrende aspekter. Enkelt sagt: Du hjelper meg til å velge de rette brillene, så jeg ser deg best mulig. Stå på, – så skal jeg ta en vaffel eller to og tenke på deg!

  Likt av 1 person

 2. Du sier asperger ikke kan forstås, og kanskje det aldri kan forstås 100% fordi det utarter seg forskjellig, men bloggen din gjør at jeg forstår deg og din form for asperger. Jeg forstår deg bedre i alle fall, enn jeg kanskje hadde gjort om jeg hadde møtt deg uten å ha lest bloggen din. Du er så utrolig flink til å ordlegge deg!

  Har forresten linket til bloggen din i en boks på høyre side på bloggen min. Linkene jeg har der er blogger/nettsider jeg anbefaler andre å lese, og hvem som helst kommer ikke dit 😉

  Likt av 1 person

 3. «Vi har det ofte lettere alene, for vi forstår oss selv best. Det handler om å tro på seg selv, og å ikke gjøre det. Jeg tror på alt jeg kan, men ikke den jeg er» Nettopp!!! Endelig fikk jeg ord til de tankene(eller følelsene?) jeg har kjent på så lenge.

  Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s