asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt · tilleggsvansker

Splitterpine (men vi er ikke gale)

Personer med Asperger syndrom er ikke gale. Asperger er ikke en diagnose som sier at vi er feil eller gale. Det er en diagnose som forteller noe om forskjelligheten vår fra andre mennesker, inkludert styrker og svakheter/utfordringer. De negative sidene, kan av og til også være positive, satt i rett lys. Det kommer jeg tilbake til i senere innlegg. Nå skal jeg ta for meg det som får deg til å tenke at jeg er splitter pine gal, hvorav noe av det henger sammen med tilleggsvanskene noen av oss utvikler, da ofte som overlevelses- og forsvarsmekanisme.

1. Jeg kan snakke med meg selv som om jeg var schizofren, en alvorlig psykisk lidelse som folk ofte forbinder med hallusinasjoner og galskap. Jeg kan snakke sånn til meg selv, føre dialoger med selvet eller nynne barnesanger for å falle til ro. Jeg kan huske på en huske som barn gjør, selv om jeg er helt utvokst og du ser en kropp som skulle sittet på et kontor mens den leker i sanda under huskestativet. Det er sånn jeg vil leke med fantasivennene mine. Jeg har dem inni meg, de bor inni meg. Men jeg er ikke gal, jeg har bare et savn etter en barndom som glapp ut av fingrene på meg.

2. Jeg har et annet forhold til forhold enn deg. Jeg kan finne på å spørre om vi skal være venner, der andre tar vennskap for noe for gitt og som noe som kommer automatisk. Alle disse sosiale normene er ikke tilgjengelige for mennesker med Asperger syndrom. Når jeg søker balanse i en relasjon og noe ikke blir gjengjeldt, kan jeg avslutte hele vennskapet, bli sint, ubehagelig og vanskelig å ha med å gjøre. Men vi var jo nettopp venner, sier du. Ja, vi var. Men nå er vi det ikke lenger for du brukte meg, fikk meg til å gi mer enn jeg skulle. Du kan ikke se dette og jeg forvirrer deg.

3. Jeg kan klikke totalt
over at ting ikke går opp i tall, og du skjønner ikke tegningen da. Dette er så veldig forvirrende og frustrerende for deg. Du skjønner ikke hvordan jeg kan sette vennskapet på spill, bare fordi jeg ikke får vite et tall. Det kan for eksempel være tallet på vekt eller et antall av noe jeg bryr meg om. Tall er konkrete og jeg trenger en rød tråd så desperat, en slik sammenheng man finner i regnestykkene. Vekt og høyde blir BMI. Jeg trenger kort sagt struktur så jeg strukturerer og deler opp i tall. Jeg sjekket også tvangsmessig, som ved tvangslidelsen OCD, at lyset var av i et visst antall ganger, tre, fem og åtte helt bokstavelig, på barnerommet i ungdomstiden, før jeg kunne løpe til skolebussen. Heia!

4. Jeg kan gå på veggen av utmattelse uten at jeg tar hintet og slutter å repetere meg og fortsetter å gjøre de samme rutinene og feilene. Jeg trenger at du fysisk stopper meg! At du tar over kontrollen, at jeg ikke sitter igjen med ansvaret for alle handlingene mine. Noen slike handlinger kommer nemlig av at jeg er presset opp i et hjørne i tilstanden min, autismespekter-tilstanden. Jeg kan ha blitt overveldet og fått et sammenbrudd. Jeg kan gjøre ting som er forbundet med å være gal, som å kutte meg selv, stikke gjenstander inn i huden, kaste inventaret eller sparke noen. Du må styre skuta om vi ikke skal kantre og forlise. Finn fram kart og kompass.

5. Jeg kan ønske å dø, uten at det egentlig er en alvorlig klinisk depresjon som er en sinnslidelse. Det handler om at jeg helt enkelt ikke klarer av livet. Det kan gjøre så vondt, så vondt. Som jeg skrev her om dagen, det er veldig veldig å ha Asperger syndrom.

splitterpineModell: Doll Chateau

Reklamer

2 kommentarer om “Splitterpine (men vi er ikke gale)

  1. Det er så sant det du skriver; mennesker med Asperger/autisme er ikke feil eller gale. De er faktisk viktige påminnere til oss nevrotypiske om at det ikke finnes en overordnet «fasit» på hvordan mennesker skal være. Det er ikke sånn at det bare finnes én mal som er korrekt og som vi alle må strekke oss mot (typisk oss nevrotypiske å tro noe sånn 😉 Det vil i såfall føre oss i helt gal retning, mot en verden med stadig mindre mangfold og toleranse for ulikheter.
    Du har min fulle respekt for å måtte takle tilleggsvanskene dag for dag – og min beundring for din fantastiske evne til å formidle viktige budskap. Ønsker deg mange gode dager 🙂

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s