asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt · tilleggsvansker

Verden og Asperger syndrom

Det er to verdener. Det er en verden som finnes. Den verden du lever i og jeg opptrer i, på dine premisser. En verden der jeg hver dag står opp om morgen, følger behandlingen og fungerer etter beste evne. I denne verden er det rett og galt, svart og hvitt og nyanser i fargene som alle har forståelse for. Det er gråsoner og fargespektere, forskjell på solskinn og lett skyet, overskyet og nedbør. Når det regner, forventer du at jeg skal ta frem paraply. Du forventer at jeg skal mestre utfordringer og forandringer, uforutsette hendelser og å balansere på midten av rødt og grønt lys, ulovlig og lovlig. 

Og så er det min verden. Den der du ikke slipper til eller jeg ikke når fram, ut av meg selv. Der er jeg i selvet. I selvet er det svart/hvit sone der jeg trekker raske slutninger og en utflytende regnbue (som dukker opp etter en skikkelig skur av sur nedbør), lik den man ofte bruker når man snakker om autisme. Det er et spekter som dukker opp mens jeg er enten eller og altså svart/hvit. Et spekter av farger der hver farge har mange symboler, noen du ikke kan fatte en gang. Gro Dahle skrev en gang om boka mi, at den «trengs for å åpne opp for kunnskap om dette feltet, for å vekke interesse og skape forståelse for denne typen spennende og sårbare mennesker som kan se verden på nye måter, tenke annerledes, se løsninger og farger!»

I mellom våre to verdener, er det et hav av muligheter. Det gjelder bare å se dem og møtes på midten. Det handler om å gi mennesker som meg ferdighet, her illustrert som evne til å svømme og holde seg flytende på dypt vann, vente tålmodig på regnbuen treffer meg og en livbøye å hvile på så vi ikke sliter oss ut med å være havfruer og skuespillere i din verden. Det blir vi slitne av, tappet, utmattet og resignerer. Noen av oss utvikler psykiske tilleggsvansker. Det gjør at vi i din verden, kommer litt til kort, selv om vi er normalt til høyt begavet.

Jeg pakker meg inn og leverer meg som en tekst du kan prøve å forstå. Våre verdener møtes nok aldri helt. Fra å svømme i muligheter prøver jeg å fly og sikter skyhøyt. Fallhøyden er enorm. Jeg vil alltid være litt på siden av A4, men jeg kan leve der, smile, le og fotografere. Jeg kan fange farger og skrive side opp og side ned. Jeg kan krympe meg som i Knapp nok og reise meg som i min neste bok, Dømt til å (over)leve.

Modell: Doll Chateau

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s