asperger syndrom · tilleggsvansker · Uncategorized

Julaften 2017

Jeg våkner. Vrir meg ut av søvnen til setningen: Klokken er halv ni. Det betyr klær og mat og medisiner. Det betyr ikke å gå inn i stua og se på juletreet som mamma og pappa akkurat har tent. Jeg feirer ikke jul sånn lenger. Men jeg finner en vinner til boka Tung tids tale, det ble Helene Kolaas fra Oss pluss autisme. Gratulerer! Og jeg har et ønske, et mantra nærmest, og det kaller jeg drømmen om jul.

nisse-2liten

Drømmen om jul, er å ha med seg de menneskene man er glad i over alt. Enten som minner eller på besøk. Det er å fortsette å gi gaver og å godta at nissen Anoreksi, Asperger og Borderline er med på lasset. Det er å lære seg å leve med noen vansker. Det er å respektere seg selv, i respekt for den kristne tro og barnas juleminner – også barnet i meg selv i tradisjon tro. Feire og kle meg opp, som om jeg virkelig feiret jul hjemme.

nisseliten

Å leve ut drømmen, er å nyte i øyeblikket. Det er å sette seg sammen med andre også når man vil være i fred, for i julen er vi sammen. Vi deler skjebnen om å være her, personalet og jeg, selv om det er på helt ulike premisser. Vi er likevel altså sammen. Sammen er vi mindre alene er en bok, er en film, er en drøm om å høre til.

nisse-4liten

Så ser jeg meg litt tilbake, mens jeg vet pappa har tatt på seg mansjettknappene og mamma en kjole eller kanskje et skjørt, og tenker på alt det fine som har vært og det fine som skal komme i regi av at året går rundt og jeg går med, farmor sa jo alltid tiden går og vi går med. Jeg ser pyntede julebord bugne over av ribbe og medisterkaker og surkål, medisterkaker jeg elsket slik mamma alltid stekte dem.

nisse-3liten

Deretter våkner jeg, med klumpen i halsen. Det er ikke julemat klokka søtten, etter sølvguttene. Det er anorektisk næringserstatning for det er visst så vanskelig å spise og å være til. God jul, kjære alle sammen! Det var så godt å drømme litt med dere, der dere sitter rundt omkring grøten og alle Norges juletrær. (Jeg har det #branok.) Følg med i bloggen i morgen for en ny give away. God jul alle sammen! Ta med deg drømmen der du er, og det som er fjernt kommer nær.

Reklame

8 kommentarer om “Julaften 2017

  1. Nå fikk du meg til å gråte her…du skriver så bra, og hele hjertet mitt brister når jeg hører hvordan du skildrer lengselen etter julefeiringen som du hadde som liten, kontra hvordan du har det i dag.
    Jeg håper du får en så bra jul som du kan få, og ønsker det all det beste for det nye året som kommer.💜
    Stor juleklem fra meg

    Likt av 1 person

  2. Jeg ønsker deg den beste julen du kan få, Helene. Jeg tenker på deg her jeg sitter, at det har vært en gave å få bli kjent med deg i år – en julegave på forskudd. Og bøkene dine har ankommet som julegaver til riktig tid. Så de skal holde meg med selskap i romjula. Jeg er glad du fikk besøk av både mennesker og hund. Drømmen om jul er kanskje den viktigste delen av jula, tror jeg. Det er sånn vi kan kjenne igjen de gode øyeblikkene.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s