asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt · tilleggsvansker

Faglig assistanse til Onkel Politi

Noen ganger, kommer mennesker opp i situasjoner som fører til at politiet, sikkerhetsvakter eller andre myndighetspersoner pågriper en. Dette medfører ofte lett berøring.

Ikke få panikk, kjære medasperger. Gjør vi motstand, holder de hardere. Det er best å samarbeide og det kan være lurt å informere om tilstanden Asperger syndrom så de kan innhente faglig assistanse, spesielt om du blir satt bak lås og slå i fengsel eller på en lukket psykiatrisk avdeling.

En lukket psykiatrisk avdeling, kan være veldig kaotisk og hektisk, med høye lyder, alarmer og store utskiftninger av personal gjennom døgnet. Derfor er det viktig å få på plass så mange rutiner som mulig, tenker jeg. Jeg har på den sikkerhetspsykiatriske avdelingen dagene mine nøye planlagt og skjer det endringer forsøker man å gi meg beskjed så fort som mulig. Dette var de ikke like påpasselige med før en diagnose på autismespekteret forelå.

Når jeg ser på programmer som Nattpatruljen eller Oslo S på TV, tenker jeg at vekterne og politiet mange ganger sier helt feil ting. De sier ting som jeg som tolker bokstavlig tar som kommandoer, og setningene kan høres ut som de vet hvordan det er for meg. Det vet de ikke noe om, og jeg blir derpå bare mer sint. De sier for eksempel «det går bra nå», mens jeg har det forferdelig og ikke klarer å samarbeide eller falle til ro. De trigger meg uten å viten og vilje til å gjøre motstand fordi jeg ikke blir forstått slik jeg egentlig har det. I episoder der jeg har vært utagerende, har det hatt veldig mye å si hva de som håndterer meg har sagt eller ikke sagt.

Det finnes kompetansesenteret som SOR som kan bidra i informasjonsarbeidet. Autismeforeningen og spesialpsykologer kan også komme med nyttig viten, erfaring og kompetanse. Det gjelder å være åpen og appellere til å innhente informasjon, for å oppnå et så tilrettelagt opplegg som mulig i en fase der man ikke får lov å styre livet sitt helt selv.

En politimann er satt til å sørge for at loven blir overholdt og at samfunnet er trygt. De har ikke nødvendigvis forståelsen for hvordan gripe an en person som tenker og fungerer annerledes. Det er ikke Onkel Politi sin skyld, og heller ikke vår, men med å spille med åpne kort kan det bli et samspill og misforståelser kan unngås. Da kan det faktisk gå bra etterpå, for både oss og myndighetspersonene.

stoppavolitiogandreoffentlige

Reklamer

En kommentar om “Faglig assistanse til Onkel Politi

  1. Kanskje burde det være et slags registrr hvor «nødvendig og nyttig helseinformasjon» popper opp? Litt sånn som når jeg ringer legevakt ang. sønnen min. På stikkordsform.

    Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s