Jeg hørte noen podcasts i vår rundt P2-lytternes romanpris 2021, og det gav meg skikkelig leselyst til flere av disse nyere, ferske og aktuelle romanene. Jeg har faktisk valgt å lese fem av de seks nominerte, fire av de etter at jeg fikk vite om nominasjonene. Jeg har lest: FIskehuset av Stein Torleif Bjella, Mordet på Henrik Ibsen av Erlend O. Nødtved, Kvar dag skal vi vere så modige av Brynjulf Jung Tjønn (boka som vant prisen), Jente, 1983 av Linn Ullmann og nå: Jeg grunnla De forente stater av Hilde Susan Jægtnes (Tiden 2021). (Innlegget fortsetter under bildet.)

I vårhalvåret leste jeg Aina Basso, og det gav meg en større interesse for historiske romaner. Nå grep jeg muligheten til å samtidig med god litteratur til å lære meg litt om USAs historie. Hilde Susan Jægtnes har skrevet en levende roman om det som hendte rundt tilblivelsen. Historien fortelles gjennom mange vinkler, til og med en geit er med å fortelle! Riktignok ikke lange kapittelet som har den brekende fortelleren, men det gav boka en piff. En piff som fikk meg til å smile, også i gravalvorlige temaer, som slaveri, dueller, krig, svik, misbruk av makt. Historien har også varme, lojalitet og triumfer. Vekslingen gir boka spenning, og jeg satt som en spretters mens jeg leste. Jeg kunne både tenke meg å skyte fra hofta og å verne alle rundt meg med skjold. Så kompleks er verden(shistoiren).
Boka forteller hvordan Alexander Hamilton kommer fra outsiderposisjon til makt som George Washingtons høyre hånd og USAs første finansminister. Gjennom å lese denne boka, med alle de ulike perspektivene, fikk jeg innsikt i tidsepoken fra 1768-1824. Jeg fikk også se, hva makt kan være, for den som har den, og for de som er maktesløse. Kanskje er menneskene mer hånd i hånd enn vi skulle tro. Vi trenger hverandre. Jeg trengte denne boka, for å lære meg noe jeg ikke visste noe om. Jeg syns det gikk ganske greit å følge gangen i romanen, men opplevde at det ble litt mye informasjon fra ca. side 350 til bortimot 400. Terningkast 5!