asperger syndrom · Hverdag · sosialt · tilleggsvansker

Gjemsel

Noen med autisme kalles einstøinger. De kan liksom søke seg litt for seg selv. Men noen av de jeg vet om, for eksempel en som er veldig mye for seg selv, er også mer sosialt søkende enn såkalt «vanlige»andre jeg kjenner. Han skriver til så mange fremmede på Facebook, veldig private tilnærminger. Han snakker med folk på butikken. Innbiller seg vel nesten litt sosiale bånd og relasjoner, som kanskje ikke oppfattes av den andre parten.

Likevel sitter han altså alene. Sånn er det ikke helt for meg, og som du sikkert har skjønt, så er mennesker på autismespekteret svært forskjellige. EN av grunnene til at en del liker å være alene, er at det blir fort litt mye om man er mange sammen. For høye lyder, for mye uttrykk, også kan man kanskje føle seg misforstått. Jeg kan oppleve å føle at jeg trenger å kontrollere sosiale situasjoner, og jeg kan vel ikke akkurat dirigere vennene mine! Men i kortere intervall, har jeg det fint sammen med andre. Jeg setter pris på å føle at jeg har noen jeg kan skrive til, eller ringe. Mest er jeg nok «sammen med» foreldrene min, de tåler den jeg er og forstår også at det ikke handler om dem hvis jeg blir sliten, tror jeg.

Jeg tror at han som sitter alene og skriver til en drøss mennesker, gjerne vil være en del av et fellesskap. Jeg kan også oppleve å søke tilhørighet, for meg selv. Men jeg kan også – når jeg har det vanskelig spesielt – søke det motsatte. Jeg kan søke meg bort fra alt som bekrefter at jeg er i live og i samspill med andre. Jeg kan gjemme meg litt bort, i meg selv. Både i speilet og i stua. Min egen stue!

Da er det godt å finne fram boka si, lese noen sider. I utallige romaner! Det kna jeg stå i relasjoner, til mennesker jeg lærer å forstå gjennom teksten. Det er kanskje ikke noe alle trenger for å forstå litt mer av hvordan andre mennesker med litt andre liv og erfaringer enn seg selv, kan tenke eller føle. Men jeg merker at uten bøkene, har jeg ikke noe håndfast som gir meg forståelse. I bokhylla mi har jeg det, tusenvis av liv. Jeg kan telle til ti, gjemme meg i dem. Jeg er også den som leter etter de gjemte, kanskje glemte. Jeg kan finne andre mennesker.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s