asperger syndrom · Funksjonsnivå · Hverdag · tilleggsvansker

Søvnens forandringer

En del mennesker på autismespekteret har tilleggsvansker med søvnen. For meg går det ganske greit alt i alt, men jeg merker at er det forandringer rundt meg i våken tilstand kan det i overgangene være netter med kanskje bare en time eller to søvn.

Det kan for eksempel skje hvis en ny nattevakt går på turnusen sin. Det trenger ikke engang å være en ny, men at det er første natta i den perioden. Jeg er rett og slett lettpåvirkelige og sensitiv ved forandring og når det skjer, blir jeg noen ganger vippet såpass av pinnen – også når jeg kjenner vedkommende, egentlig er trygg osv. – at søvnen blir kort og urolig. Jeg bruker tid på å omstille meg fra det som var til det som er.

Natten etter sover jeg stort sett vanlig igjen, så jeg kaver meg ikke opp av dette. Men det er en interessant observasjon synes jeg, som viser hvor sårbart det kan være for kanskje det autistiske i meg. Det viser også hvor mye bedre jeg har det om noe kan få vare over tid. Det er vel ikke for ingenting da, at en ofte tenker livsløpsperspektiv rundt omsorg for mennesker med autismediagnoser.

Sist det var en litt stor kontrast i byttet av nattevakt, fikk jeg mareritt også og drømte at jeg ikke kunne våkne og jeg klarte heller ikke våkne da og satt fast i dynetrekket! Nattevakten var god i det og snakket med meg mens jeg en våken stund satt i stua, det var vel tretiden etter den veldig kaotiske og krevende drømmen. Natta etter, sov jeg bedre. Hun er velkommen her, abslutt, og det er ikke hennes feil. Det er bare sånn det er, når man er avhengig av at andre mennesker fordi man trenger litt annerledes/ekstra hjelp og ikke kan få bo helt alene. Og – når man da samtidig også trenger mest at ting er så likt som mulig, hele tiden, ja da kan det bli litt skrekk i sengen.

Det hjelper oss (meg og de som jobber med meg) litt i disse overgangene at vi i alle fall har de samme rammene for natt, uansett hvem som jobber: Hvor personalet sitter når, klokkeslett de ser ekstra inn til meg osv., tidspunktet for når jeg vil vekkes på morgen. God natt, god morgen. Da er jeg tryggere og de vet hvordan det kan bli mest mulig ro i natteskiftet sitt

P.S Det var 10 måneder til julaften på fredag, får håpe den ikke kommer som julekvelden på kjerringa, hva julebemanning angår! (skriver jeg med et smil 🙂 )

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s