asperger syndrom · Funksjonsnivå · sosialt · tilleggsvansker

Høytfungerende lidelse

Asperger anses som høytfungerende tilstand på autismespekteret. Problemet med å være høytfungerende er at man oppfatter at man ikke fungerer som alle andre. Man har språk å kommunisere med, og likevel skjærer sosial omgang seg så mye at jeg vil kutte ut livet selv og i alle fall mure meg inne.

I sånne øyeblikk som oppstår mer eller mindre hele tiden i sosial omgang, blir jeg suicidal og tilbakesatt fra samfunnet som jeg vet forventer at jeg tilpasser meg og begynner å høre til, jeg som «er så smart.» Jeg må være høflig og adekvat, jeg har jo hatt en normal oppvekst med god oppdragelse.

Samfunnet forventer i tillegg til normal kommunikasjon, at jeg skal mestre ADL-ferdigheter. ADL er aktiviteter i dagliglivet. Dagliglivets aktiviteter kan defineres som gjøremål vi til hverdags utfører, som for eksempel av- og påkledning, matlaging, spising, holde orden på personlige eiendeler og personlig hygiene. Noe av dette klarer jeg uten problemer, men en del hverdagslige gjøremål innenfor hygiene og stell, er vanskelig for meg.

Når det krever mer av en person å pusse tennene enn å fotografere tusen bilder men manuelle innstillinger, skjønner vi at den har ujevn begaving. Sistnevnte klarer jeg, mens førstnevnte orker jeg verken lyd, lukt, smak eller følelsene av. Det oppleves traumatisk for meg med tannpuss. Når jeg vasker hendene når andre ville gjort det og ikke bare når det er naturlig for meg, føler jeg at noen eier hendene, les kroppen, min. Det gjør vondt.

Jeg skjønner (jeg er intellektuelt godt utstyrt) at det er lett å tenke jeg burde ta meg sammen, vokse opp, ta ansvar. Men bak maska av en velfungerende person, er det et menneske som på noen områder har utfordringer og lider, også det på høyt nivå.

7 kommentarer om “Høytfungerende lidelse

 1. Hei Helene ❤️
  Jeg synes det var kjempe godt at du skriver om det og være høytfungerende.
  Det er ganske store forventninger fra omgivelsene, som ikke er helt rimelig. Med tanken på svakheter som jeg også har som tydeligvis ikke omgivelsen
  Helt klare og forstå.
  Har mange ganger hørt fra helsepersonell også dem som skal hjelpe meg.
  Kommentarer om at du må være glad at du ikke er lavtfungerende. (Den er ganske vond og høre) (like vanskelig å vere høytfungerende). Kommer mye skamm tilknyttet det, og det med og se at jeg faktisk klare og se at eg selv har svakheter på ting som jeg selv ser, og ser også svakhetene. Det er ganske flaut.

  Jeg bor i en omsorgsbolig, og jeg har fått mer hjelp av deg en 18 år i psykriatrien en kommunen. Har lært å kommunisere og formidle og kjenne igjen føleser på mange vanskeligheter bedre av deg.
  Det om at der er noe som heter overload og meltdown. (sinne og atferd osv) jeg og primærkontakt i kommunen, har også brukt å lest/lært om Aspergers igjenom deg. Har begynt å lese ilag i miljøtiden i bloggen din som har blitt en del av behandlingen min. 😊Hun i kommunen har lært mye om AS igjennom deg, og klare faktisk forstå lit bedre,

  Vet at dette ble en lang mel, vet ikke om denne mel passer helt inn her. (høytfungerende) Beklager vist den ble forlange mel.

  Så jeg vil bare igroen fortelle at jeg har stor respekt for deg, du gir meg håp om en framtid. Og jeg kan kjenne på at eg er blitt mer og mer stolt av å ha asperger, og lært meg selv bedre å kjenne,og akseptere at det er AS og ikke vrangvilje.

  Takk for du er den du er
  Klem Rannveig

  Likt av 1 person

  1. Tusen takk for et utrolig stort kompliment. Jeg håper du fortsetter å ha nytte av bloggen min, og kanskje personalet rundt deg kunne ha nytte av bøkene også? Meldingen er ikke for lang. Den er lang, men du forteller meg mye viktig gjennom den. Jeg kjenner på lidelsen din og frustrasjonen, og på takknemligheten når du møter en som skjønner. Takk for at du er du også!

   Likt av 1 person

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s